Yeni kucağınıza aldığınız bebeğiniz uyku, uyanıklık ve açlık dönemlerinden oluşan davranış döngüsü sergiler. Bununla beraber bebeğinizin davranışları önemli oranda sahip olduğu reflekslerden oluşur.


Refleksler, belirli uyarılara bedenin verdiği otomatik tepkilerdir. Örneğin biri gözünüze üflediğinde gözünüzü kırpmanız bir reflekstir. Bunu siz düşünmeden bedeniniz otomatik olarak yapar. Bebekler de emme, yutma, arama, tonik boyun, Moro ve Babinski gibi reflekslere sahip olarak doğar.
Nedir bu reflekslerden bazıları, nasıl ortaya çıkar, ne zaman kaybolur? Ayrıntılar aşağıdaki tabloda.
Kaynak: Helen Bee, Denise Boyd Çocuk Gelişim Psikolojisi Kaknüs Yayınları, 2009

Bu refleksler, daha sonra çocuğun sahip olacağı bazı becerilerin temeli olarak düşünülebilir. Örneğin tonik boyun refleksi daha sonra nesnelere uzanma becerisine, yakalama refleksi nesneleri tutma becerisine, yürüme refleksi de istemli yürümeye dönüşür. Bunlarla beraber moro refleksi, özellikle ilk üç ayda uykusundan sıklıkla uyanmasına, istemsiz el kol hareketleri de huzursuzluğa neden olabilir. Onu nasıl rahatlatacağınızı “Bebeğimizi Nasıl Sakinleştiririz” adlı bu yazımda bulabilirsiniz.

O kadar uykusuzluğu, yorgunluğu alıp götürecek bir şeylere de ihtiyaç var değil mi? Parmağınızı uzattığınızda yakalama refleksiyle sımsıkı tutan minik bir ele, özellikle ilk haftalarında yanağına dokununca arama refleksiyle o tarafa dönüp kadın erkek fark etmez emmeye çalışmasına ne dersiniz? Bu güzelliğin keyfini çıkarın :)
Yenidoğan bebeğinizi daha iyi tanımak ve onun gelişimine uygun davranmak isterseniz Yenidoğan Danışmanlığı Programım size uygun olacaktır. Buradan bana ulaşırsanız, size yardımcı olmaktan keyif duyarım. Sevgiler.
“Yenidoğan Bebeğin Refleksleri” için bir yorum